Saturday , 15 August 2020

GJERMENI LETER BASHKIVE, MOS BLLOKONI LEJET E NDERTIMIT

61 Bashkite e Republikes se Shqiperise nuk duhet te bllokojne lejet ndertuese. Kjo I eshte rikujtuar edhe nje here bashkive nepermjet nje letre qe ministria e zhvillimit urban u ka deguar. T gjitha bashkit e vendit kan mundsin dhe prgjegjsin ligjore t japin leje ndrtimi, me prjashtim t rasteve kur krkesa nuk prmbush kushtet ligjore. Procesi i hartimit t planeve t prgjithshme vendore nuk pengon dhe nuk duhet t konsiderohet nga kryetart e bashkive si faktor bllokues i zhvillimit t territorit, qoft kjo pr nevoja t biznesit privat ashtu edhe pr nevoja t strehimit t qytetarve. Vetm pr ato zona t cilat nuk jan t mbuluara me plane t prgjithshme vendore ekziston nj kufizim sa i prket kategorive t ndrtimeve t lejuaradhe kjo me qllim ruajtjen e territorit pr qllimet e planifikimit q do t kryhet.

N territoret e ish-bashkive ku ka plane t prgjithshme vendore t miratuara perfshire ketu edhe bashkine Shkoder ,bashkit mund t vijojn normalisht me shqyrtimin dhe dhnien e lejeve t ndrtimit, n prputhje me planet vendore prkatse, pr territoret administrative bashkiake prpara reforms territoriale. N t gjitha zonat e tjera t vendit, deri n miratimin e planeve t prgjithshme vendore n proces hartimi, bashkit mund t vijojn me dhnien e lejeve t ndrtimit pr objekte biznesi me funksion prodhues, industrial, bujqsor, turistik si dhe pr banesa familjare apo ndrhyrje t natyrs urgjente, sikurse specifikuar n mnyr t detajuar n vendimin e siprcituar t Kshillit Kombtar t Territorit.

Deri n miratimin e planeve t prgjithshme vendore, pr objektet mbi 6 kate, leja e ndrtimit do t jepet nga bashkit prgjegjse. N zonat me rndsi kombtare t trashgimis kulturore dhe historike si dhe prgjat brezit bregdetar, deri n miratimin e planeve t prgjithshme vendore n proces hartimi, ndrtimet e reja do t jet objekt shqyrtimi nga Kshilli Kombtar i Territorit. Bashkit kan detyrimin t botojn t gjitha aplikimet pr leje n Regjistrin e Integruar t Territorit.Procesi i lejedhnies do t monitorohet rregullisht nga Agjencia e Zhvillimit t Territorit, q vepron si sekretariati i KKT-s, pran Ministris s Zhvillimit Urban.

Lexoni dhe kete

MINISTRJA MANASTIRLIU, INSPEKTIM NË SPITALIN E LEZHËS

Ministrja e Shëndetësisë, Ogerta Manastirliu, zhvilloi një inspektim në spitalin e Lezhës, teksa deklaroi se …