INVESTIGIMI NE LIQENIN E SHKODRES PER GJUETINE E PALIGJSHME

Disa zgjedhin rrugën e lehtë në Liqenin e Shkodrës, duke vendosur elektroda në ujë për të vrarë krapin dhe ngjalat me 110 volt të siguruar nga një transformator të lidhur me një bateri makine. Ndërsa peshqit e trullosur pluskojnë në sipërfaqe, ata i kapin për t’i hedhur në varkë, e nis keshtu investigimin rrjeti I gazetarise investigative te ballkanit mbi gjuetine e paligjshme ne liqenin e Shkodres. Sipas BIRN- it Shtizat janë të ndaluara rreptësisht në Liqenin e Shkodrës. Po kështu edhe peshkimi me elektricitet me pushkë uji apo dinamit. Dhe të gjitha llojet e peshkimit, përfshirë grepat apo rrjetat janë të ndaluara gjatë sezonit të shumimit nga mesi i marsit në mesin e majit. Kjo nuk i pengon shumë peshkatarët e paligjshëm.  Ne investigimin e BIRN ne dy anet e liqenit citohen banoret vendas ne anen malazeze te cilet me humor bejne te ditur se zona bëhet praktikisht një Las Vegas nga dritat e shumta që shfaqen mbi ujë.

Ne investigimin e gazetarit malazez Ivan Cadjenovic citohen ekspertet mjedisor te cilet paralajmërojnë për katastrofë ekologjike në një nga parqet e fundit natyrore me ujë të ëmbël në Europë për shkak se peshkatarët e paligjshëm trullosin apo gjuajnë me shtiza peshk me vlerë miliona euro çdo vit dhe veprojnë pa u ndëshkuar pothuajse asnjëherë. Ndersa shumica e peshkut të kapur shitet në tregjet në Podgoricë dhe në qytetin e Shkodrës, askush nuk reagon perballe kesaj situate.

Si Shqipëria ashtu edhe Mali i Zi janë kandidatë për anëtarësim në Bashkimin Europian dhe ekspertet mjedisore shpresojnë se çështjet mjedisore do të marrin një vëmendje më të madhe gjatë bisedimeve për anëtarësim.

Lexoni dhe kete

BLEGTORIA NE PRAG FALIMENTI

Edhe pse Shqipëria ka një terren të përshtatshëm për të zhvilluar blegtorinë, sektori nuk po …