Tuesday , 18 December 2018

KURSI I KUALIFIKIMIT PER MESUESIT E GJUHES ITALIANE NE SHKODER

“Nese do te kemi mesues profesioniste, atehere do te kemi edhe nxenes te suksesshem”-nen kete moto Titullarja e gjomnazit “28 Nentori” Albana Bushati prezantori startimin e kursit te kualifikimit per mesuesit e gjuhes italine si e dyta me e perdorur ne Shqperi. Ky kurs bjen si nje bashkepunim i ambasades italiane dhe gjimnazit “28 Nentori”.

Drejtoresha e kooperimit shkollor ne ambasaden italiane Lucia Cuciarelli tha se ky seminar si teme kryesore ka perkthimin dhe strategjine ne mesimdhenie, ndaj per kete do t’iu shpejgohet mesuesve teknikat e reja ne menyre qe te bejne perkthimin e drejte te nje teksti ne gjuhen shqipe apo ate italiane.

“Per keto kurse kualifikimi Ambasada Italiane ka thirrur Universitetet me te mira italiane per gjuhet e huaja dhe ekspertet ne aspekte te mdryshme siç eshte kjo e sotmja ne perkthimin e profesor Eugenio de Caro. Tema e sotme eshte mbi perkthimin, qe eshte nje teme nga me te vjetrat, por qe ne kohet e sotme me metodat e reja moderne profesori eshte eksperti me i mirenjohur italian ne kete lende, dhe do t’iu shpejgoje mesuesve teknikat e reja per te dhene sensin e drejte te perkthimit te nje teksti ne gjuhen ne te cilen do te perdoret. Ne pjesen e pare do te flitet per teorine dhe do te jete per te gjithe njesoj, ndersa ne pjesen e dyte kemi pergatitur materiale qe mesuesit te punojne ne menyre individuale duke bere ushtrime. Une jam shume e lumtur qe kam mundesine t’iu ofroj nje gje te re mesuesve shqiptar per te ngritur profesionalizmin e tyre ne menyre qe te jene sa me te sakte dhe te afte per mesimdhenien e gjuhes italiane ne shkollat shqiptare.”

Ky kurs kualifikimi i ambasades italiane ne bashkepunim me Ministrine e Araimit ka nisur qe me date 26 ne Tirane, dhe me 28 shtator do te prezantoje qellimin e tyre per te gjithe mesuesit ne jug te Shqiperise. Ku pjese e tij eshte bere edhe gjimnazi “28 nentori”.

Lexoni dhe kete

“ARTI KUNDER DHUNES”

Në kuadër të projektit “Arti kundër dhunës”, Bashkia Shkodër ka organizuar pasditën e së premtes …