Thursday , 29 October 2020

LOPET SHQIPTARE FRIKESOJNE BANORET NE MAL TE ZI

Një rrëfim I pa zakontë vjen nga fshatrat në kufi të vendin fqinjë, të Malit të Zi. Mediat malazeze kanë raportuar për problemet që kanë banorëët e fshatit Kravar I Ulqinit I cili ndodhet në kufi me Shqipërinë. Shkak janë bërë lopët të cilat janë pronë e një shtetasi Shqiptar që është identifikuar me emrin Shaip, si shkak I sulmeve nga lopët që vijnë nga Shqipëria fëmijët e këtij fshati ka tre ditë që nuk shkojnë në shkollë. 90 fëmijë të shkollës së fshatit kufitar Kravar në Ulqin nuk shkojnë në shkollë, prindërit e tyre edhe shprehen se kjo është edhe një formë bojkoti pasi askush nuk po zgjidh problemin e madh me kafshët që lëvizin nga Shqipëria në pjesën e Malit të Zi nëpër fshatin e tyre dhe sulmojnë njerëzit dhe shkatërrojnë të mbjellat.

Dëmi I madh që shkaktojnë. Shkollen nuk e kemi hapur për shkak të fëmijëve dhe frikës se mund të sulmohen nga lopet që dalin në rruge.

Sipas mediave malazeze lopët janë pronë e shtetasit nga Shqipëria Fatmir Fisheku I cili njihet ndryshe si Shaipi, I cili edhe ka kërcënuar banorët, të cilët nuk duan të flasin për këto kërcënime. Ndërsa Ilmi Ceni banor I fshatit Kravar ka shkuar edhe në shtëpi të tij në zonën e Anës së Malit në territorin e Shqipërisë.

“Më kanë shkatërruar resadin, jonxhen, cdo gjë kanë shkatërruar, barin e thatë , dy herë kam shkuar në shtëpi te zotërisë, ai nuk dëgjon, sikur të ishte pa kokë. Ai kërcënon, është trim I madh. Dikush duhet të marrë masa, jo ne, por dikush competent”.

Se Shaipi kërcënon konfirmohet edhe nga Ndërmarrja Komunale e Ulqinit, e cila është munduar të largoi kafshët shetitëse. Dhe se edhe vitin e kaluar kafshët e tij janë bllokuar dhe janë dërguar tek streha por ato I janë kthyer pronarit.

Janë rreth 50 -60 krerë lopë të cilat lëvizin në zones mes kufirit Shqipëri-Mali I Zi e për pasojë dëmtojnë edhe të mbjellat e banorëve vendas. Ndërsa nga ana tjetër edhe kërcënimet sipas tyre janë të pa tolerueshme. Banorët e fshatit Kravar të Ulqinit kërkojnë zgjidhjen e këtij problem nga ana e organeve kompetente si të Shqipërisë ashtu edhe të Malit të Zi, pasi përvec dëmeve materjale që i shkaktojnë këto kafshë, rrezikohen edhe jeta e tyre. Sic shrehen ata kemi të bëjmë me lopë të egra dhe sulmuese.

Lexoni dhe kete

ULQINI, ENDE PA KRYETAR

Pas zgjedhjeve për president te Malit te Zi ku që në raundin e parë është …