Thursday , 24 September 2020

MILIONA DOLLARE INVESTIME NE LAGUNEN KUNE-VAIN

Laguna e Kune-Vainit ne Lezhe eshte bere pjese e nje projekti te rendesishem te financuar nga Fondi Global i Mjedisit-GEF dhe UNEP me bashkfinancim t Ministris s Mjedisit me nj vler prej 2.2 milion dollar qe parashikon nderhyrje konkrete ndaj veprimeve klimatike qe vine si pasoje e grohjes globale.

Ne lancimin e ketij projekti ne lezhe ishin te pranishem edhe ministri i mjedisit Lefter Koka dhe kryebashkiaku i Lezhes Fran Frrokaj. Duke iu referuar problematikes se shfaqur ne lagunen e kune vainit, ministri koka tha se derdhja ne menyre te pakontrolluar e hidrovoreve ne lagune dhe mbyllja e deges se lumit drin qe pershkon lezhen qe sebashku me ndryshimet globale jane shkaku kryesor i kesaj situate.

Per ministrin e mjedisit Lefter Koka zhvillimi mjedisor ne shqiperi nuk ka qene i qendrueshem dhe ka sjelle deme pershkak se subjektet qe marrin leje mjedisore sillen ndaj ambjentit ne menyre abuzive e qe duhet te marre fund.

Kreu i bashkise se lezhes fran frrokaj kerkoi qe qeveria ti vlersoje me shume pyjet, e per kete mori shembull zjarret ne shengjin qe nuk u trajtuan sic duhet prej tyre.

Ndrtimi pr Rikuperimin e Laguns Kune-Vain nprmjet Prshtatjes t Bazuar n Ekosistem do te fokusohet edhe ne nderhyrje konkrete si ndertimi i 10 puseve artizane, ripyllzimin e 10 hektarve pyjeve t degraduara bregdetare, ndrtimin e 1 kanali t ri funksional t hyrjes s batics apo dhe mbjelljen e 2000 metr duna bregdetare me bim rezistente ndaj klims.

Lexoni dhe kete

PASTRIMI I KANALEVE KULLUESE NË BASHKINË SHKODËR

Bashkia e Shkodrës vazhdon sipas planit të veprimit për vitin 2020, pastrimin e kanaleve kulluese …