Monday , 25 October 2021

MISTER FARE FSHIHET NE VENDVARRIMIN E SKENDERBEUT NE LEZHE

Te shumte jane vizitoret dhe turistet qe ndersa kane vizituar vendvarrimin e skenderbeut ne lezhe nuk e kane ditur se poshte kembeve te tyre fshihet edhe nje tjeter thesar i cmuar. Madje as ciceronet nuk e permendin nje fakt te tille. Ky kapak ne mes te katedrales se shen nikollit nuk hapet prej vitesh duke mbajtur te fshehur edhe historine. As lezhjanet vete nuk e dine se cfare ndodhet vetem 2 meter poshte vendit ku jane vendosur imitimet e perkrenares dhe shpates se skenderbeut. Kete e thote edhe specialisti i monumenteve te kultures Dede Margjoni. Ai shpjegon se ekzistojne dyshime se i fshehur mund te jete edhe nje sorkofag krahas struktures qe eshte e punuar me nje nivel te larte artistik.

Hapja dhe ekspozimi i ketij zbulimi te madh do te ishte nje tjeter terheqje per vizitoret dhe turistet, e sigurisht specialisti Dede Margjoni ka edhe sugjerimet e tij.

Zbulimet e bera gjate punimeve ne vitet 1978 – 1981 ne vendvarrimin e skenderbeut u identifikuan edhe nj Kript (varr i nndheshm), nj sarkofag prej guri glqror i punuar sipas tipologjis s sarkofagve t periudhs s mesjets, por qe u mbyllen per te qendruar te paekspozuar. Burime nga Bashkia e Lezhes kane bere te ditur se do te kerkohet bashkpunimi me institutin e arkeologjise qe ky vend te hapet dhe te jete i vizitueshem, pasi jane te bindur se edhe numri i vizitoreve do te jete shume me i madh.

Lexoni dhe kete

“GISHTËZAT”, SHFAQJE PËR FËMIJË NË AMBIENT TË HAPUR

E kishin përgatitur shfaqjen që të jepet në teatrin “Migjeni”, një shfaqje për fëmijë, me …