Saturday , 31 October 2020

Stuhia, deme te konsiderueshme ne Shkoder dhe Lezhe!

Moti i keq mbrmjen e s premtes ka sjell jo pak probleme n qytetin e Shkodres. Nga reshjet e dendura dhe errate e forta t nj nat m par jan rrzuar disa pem dekorative, era e fort ka thyer dhe shume xhama t rekalmave t vendosura n rruge. Ndersa n disa lagje t qytetit uji ka pushtuar rrugt e qytetit. Problem ky q ka vn n piikpytje ns funksionon rrjetit i kanalizimeve. E nga ana tjeter nga stuhia nuk kan munguar dhe problememt me energjin elektrike ne disa lagje. Stuhia e fort e cila ishte e shoqruar edhe me rreshje shiu te dendura ka demtuar disa pem dekorativ por dhe ka rrzuar disa t tjera.

Erat e stuhishme te nje nate me pare kane shkaktuar mjaft deme ne serat e fashatit Kosma. Banoret shprehen se kjo eshte hera e dyte Brenda nje muaj ndersa demet jane te medha. Ata kerkojne ndihmen e qeverise per te rindertuar serat e tyre. Stuhite dhe forca e eres ka qene mjaft e larte naten e kaluar duke bere ne kete menyre qe te shkaktoje mjaft deme. Plastmaset e serave jane shkaterruar pothuajse komplet, ndersa banoret shprehen se nuk kane mundesi per ti rindertuar. Demet e shkaktuara do te kene efekte negative ne prodhimtarine e tyre.

Baticat e detit dhe moti i keq qe shoqeroi rajonin e lezhes nje nate me pare sollen demtimin e brezit te pishave ne bregdetin e kunes ndersa u demtua edhe rrjetit elektrik. Me dhjetra peme pishe jane rrezuar, ndersa vershimi i dallgeve te detit preku te gjithe zonen bregdetare te shengjinit. Per banoret e shengjinit kjo situate eshte e pazakonte dhe demet kane qene mjaft te medha. Sipas tyre me kete vrull perparimi te detit rrezikohet ekzistenca jo vetem e brezit te reres por edhe lagunave.

Ne pjesen fundore te zones se kunes, dallget e detit kane kaluar edhe mbi segmentin e ri rrugor qe po ndertohet ne kete zone. Prej vitesh ekspertet e mjedisit kane dhene alarmin mbi shkallen e larte te erozionit ne kune te shengjinit, por rreziku vazhdon te jete prezente dhe keto skaliera nuk jane zgjidhja perfundimtare.

Lexoni dhe kete

GËSHTENJAT E SHKODRËS, TË RREZIKUARA NGA SËMUNDJET

Gështenja shqiptare vitet e fundit është kthyer në produktin më të kërkuar në Itali, por …