Sunday , 24 October 2021

KULTURE

AHMET PRENÇI PROMOVON ROMANIN “ANJA”

Ahmet Prençi pas një pune 25 vjeçare në Policinë e Shtetit dhe në Prokurori, duke se tashmë është duke iu kushtuar plotësisht letërsisë. Pas botimit të parë me poezi të tij, ai tashmë vjen me romanin në prozë të titulluar “Anja” i cili u promovua në Shkodër. Prençi shprehet se edhe botimin e parë e ka promovuar në Shkodër dhe …

Lexo me shume

EKSPOZITA “ARTI PËR TË MOS HARRUAR”

Në kuadër të aktiviteteve për “Javën e Pavarësisë”, Bashkia Shkodër, si çdo vit tashmë, organizon në Vendin e Dëshmisë dhe Kujtesës ekspozitën “Arti për të mos harruar”. Kjo ekspozitë vjen me punime të autorit shkodran Genti Tavanxhiu. Punimet e autorit në pikturë janë të frymëzuara nga periudha e errët komuniste që ka kaluar vendi ynë. Kjo ekspozitë propozohet edhe një …

Lexo me shume

EKSPOZITA “PËRKOHËSI E VAZHDUESHME”

“Përkohësi e vazhdueshme” titullohej ekspozita e hapur në ambjentet e Galerisë së Arteve Shkodër, nga autori Theo Napoloni. Drejtori i galerisë, Fatmir Juka, thotë se ftesa ndaj autorit ishte për 2 qëllime. Ndërkohë, vetë autori Napoloni thekson dëshirën e hershme për të ekspozuar në Shkodër një ekspozitë. Vepra e Napolonit ekspozohet prej vitesh në galeritë e Shqipërisë, por edhe jashtë …

Lexo me shume

“GISHTËZAT”, SHFAQJE PËR FËMIJË NË AMBIENT TË HAPUR

E kishin përgatitur shfaqjen që të jepet në teatrin “Migjeni”, një shfaqje për fëmijë, me kukulla, por që janë detyruar që këtë shfaqje fëmijëve të Shkodrës t’ua servirin në një vend tjetër, në oborrin e një restoranti, që ka hapur dyert duke për fëmijët. “Gishtëzat” nga Hans Kristian Andersen dhe në regji të Merita Smajës u shfaq në ambient të …

Lexo me shume

“FESTIVALI LETRAR I SHKODRËS”

Ka startuar “Festivali Letrar i Shkodrës”. Një aktivitet i organizuar nga Bashkia Shkodër dhe bibloteka “Marin Barleti”. I ftuari i parë ishte shkrimtari nga Kosova, Ag Apolloni, teksa biseda u zhvillua në oborrin e shtëpisë “Oso Kuka”. Apolloni tregon afrimitetin e tij me Shkodrën, dhe ka vërejtje për bashkëpunimin institucional mes Shqipërisë dhe Kosovës. Ky është edicioni i 13-të që …

Lexo me shume

“NË SYTË E MI”

“Në sytë e mi” titullohej drama e shfaqur në sheshin para Bashkisë Shkodër, nga trupa teatrore e Qendres Rinore “Atelie”. Kjo dramë vinte në kuadër të projektit “Transformimi i përgjigjes kombëtare ndaj trafikimit të qënieve njerëzore në dhe nga Shqipëria”. Ndërkohë, aktorët e rinj në këtë dramë u shprehën të emocionuar… Drama u ndoq me interes nga qytetarët shkodranë.

Lexo me shume

“AHENGU SHKODRAN” NË KOHË PANDEMIE

Qendra Kulturore “Pjetër Gaci” ka organizuar pasditën e së enjtes edicionin e radhës të “Ahengu Shkodran”. “Ahengu Shkodran” është një traditë shkodrane që nga shekujt po përtërihet, pasurohet e merr vlera të reja. Këngëtarë të njohur por edhe të rinj, instrumentistë me përvojë por edhe talente të reja, u bënë pjesë e këtij edicioni. Ndërsa, këngëtarët shprehen emocionet e tyre… …

Lexo me shume

EKSPOZITË NË MUZEUN “MARUBI” ME FOTO TË DEDE JAKOVËS

Një ekspozitë e radhë është hapur në Muzeun e Fotografisë “Marubi”, me fotografitë e t Dedë Jakova. Kjo ekspozitë ka qenë e parashikuar të hapet në mars të këtij viti, por kushtet e pandemisë së COVID 19 kanë ndikuar që të shtyhet për më vonë. Imazhe të radha të përzgjedhura me kujdes nga kuratori Lekë Gjeloshi. Në këto fotografi, ndoshta …

Lexo me shume

KONFERENCË PËR EKSPOZITËN “DEDË JAKOVA”

Muzeu Kombëtar i Fotografisë “Marubi” hap pasditën e kësaj të premte në ora 19:00 ekspozitën e re të titulluar “Dedë Jakova”. Për drejtorin e muzeut, Luçjan Bedeni, e veçanta e kësaj ekspozite është digjitalizimi i 90% të koleksionit që Dedë Jakova ka në arkiven e muzeut Marubi. Ndërkohë, kuratori i kësaj ekspozite, Lek Gjeloshi, thotë se Dedë Jakova është një …

Lexo me shume

NDAHET NGA JETA KOREOGRAFI SHKODRAN FILIP GJERGJI

Ndahet nga jeta në moshën 93 vjeçare Themeluesi i Koreografisë Shkodranë Filip Gjergji. I lindur 1 maj 1927 njihet si themeluesi i koreografisë shqiptare në Shkodër. Pinjoll i familjes së njohur Gjergji. Bashkohës dhe koleg i personaliteteve të artit si Andrea Skanjeti, Fadil Kraja dhe Prenk Jakova. Filip Gjergji është dhe autor i disa botimeve si “Barcoleta shkodrane”, “Për Shkodrën …

Lexo me shume