Thursday , 23 February 2023

INSTAT: EKONOMIA SHQIPTARE NE RENIE

Prodhimi i Brendshm Bruto i Shqipris shnoi rnie prgjat periudhs prill-qershor t ktij viti me 0.6 pr qind n krahasim me t njjtn periudh t nj viti m par, bri t ditur Instituti i Statistikave sot. Rnia qe m e theksuar n sektorin e ndrtimit me 2,8 pr qind kryesisht pr shkak se tremujori i dyt i vitit 2013 qe periudh zgjedhjesh dhe ndrtimi i objekteve t mdha infrastrukturore qe n kulm. Shpenzimet e qeveris pr investime kapitale kt vit kan mbetur gjersisht t parealizuara, gj q sht reflektuar edhe n rnien e sektorit t ndrtimit. Grupi i Industrive pati rnie prej 1,29 % n tremujorin e dyt t vitit 2014 krahasuar me tremujorin e dyt t vitit 2013, brenda ktij grupi edhe pse Industria Nxjerrse dha ndikim pozitiv me nj rrite 7,56 %, ecuria e grupit u ndikua nga performanca negative e Industris Prpunuese me 6,62 % e udhhequr nga nn dega Energjia Elektrike e cila pati nj rnie me 29,20 %. Rnia e prodhimit t energjis elektrike ka krijuar nj deficit t papritur pr qeverin, e cila sht detyruar t paguaj nj shum t konsiderueshme pr importin e energjis. Ekonomia shqiptare pati shnuar rritje prej 1.65 pr qind gjat tremujorit t par t ktij viti n terma vjetor ndrsa qeveria shpreson q rritja finale pr vitin 2014 t jet rreth 2.1 pr qind. N rishikimin e buxhetit t vitit 2014, Ministria e Financave e rishikoi n rritje parashikimin pr prodhimin e brendshm bruto n krahasim me buxhetin fillestar, gj q rezulton si e dyshimt n baz t t dhnave t reja t publikuara nga INSTAT. N rast se rritja ekonomike do t vijoj t jet e dobt pr pjesn e mbetur t vitit, qeveris do ti duhet t rishikoj programin e vet afatmesm, i cili parashikon ulje t borxhit publik me 3 pr qind t PBB-s pas vitit 2016 dhe ky korrektim mund t bhet vetm n rast se rritja ekonomike sht m e lart se 3 pr qind n vit.

Lexoni dhe kete

11,493 BIZNESE TE VOGLA KALUAN NE TVSH, PA KOSTO

Administrata tatimore njofton se kalimi i biznesit të vogël në skemën e TVSH-së është një …