Thursday , 23 February 2023

“PAKICAT SHQIPTARE NE MAL TE ZI, KANE TE DREJTA TE PLOTA”

Pakicat Shqipotare ne Mal te zi kane te gjitha te drejtat e barabarta ne baze te ligjit te malit te zi. Kshu shprehet Ambasadori i malit te zi ne vendin tone Dushan Mrdoviç. Ambasadori foli edhe per komunen e Tuzit e cila ne muajn nentor ka zgjwedhjet lokale te saj.

Ligji per pakicat e malit te zi,funksionon. Shqiptaret atje trajtohen ne menyre adekuate,ne mal te zi gjuha shqiptare eshte gjuhe zyrtare. Shqiptaret ne mal te zi kane te gjitha te drejtat sipas standarteve te ligjeve ne fuqi qe kane te gjitha pakicat, ne nivelin me te larte.Dhe persa i perket vete komunes se tuzit kane zgjehdjet lokale ne nentor, tashme Jane komune.Pra Komunes se Tuzit i eshte njohur e drejta, statusi i komunes, pra njesise komunale te vecante.Keshtu qe kjo komune, ne ndarjen territoriale, do te jete komuna me e re ku Shqiptaret do te kene mundesine te realizojne te gjithe te drejtat e tyre ne cdo nivel, sipas ligjeve te malit te zi. Per te cilin mendojme se eshte nje ligj demokratik, dhe u ofron te gjitha pakicave te drejtat qe kane nevoje.

I pyetur se perse i quani shqiptaret ne mal te zi pakica, duke qene se perbejne nje pjese te konsiderueshme te popullsise prej 5%. Ambasadori nuk kishte nje pergjigje ekzakte,,teksa serish perseriti faktin se Shqiptaret atje jane te integruar..

…..Gjithsesi jane te integruar ne qenjen shteterore te malit te zi. lidhur me kete formulim, pakica,ato mund te futen ne korpusin e “pakicave”, si komb i cili trajtohet plotesisht i integruar ne shtetin e malit te zi, dhe te shfrytezojne te gjithe te drejtat qe i jep shteti dhe ligjet e tij.

Deklaratat e ambasadorit te malit te zi erdhen gjate nje takimi qe pati me pakicat e malit te zi ne Shkoder.

Lexoni dhe kete

NË MAL TË ZI “KRISJE” BRENDA SHUMICES

Është konstituar parlamenti i ri i Malit të Zi ku për herë të parë Millo …